Magyar - English   
Lajta emlékév 2011
LAJTA/Leitha története
A monitor hajók története az Osztrák-Magyar Monarchiában
Lajta monitor felújítása
„Zoltán Gőzös” Közhasznú Alapítvány
Neszmélyi Hajóskanzen
A Hadtörténeti Intézet és Múzeum
Képek
Hajózási élmény a DunánProgram kereső

Kezdete:  Naptár
Vége:  Naptár
Programok

Folklór előadások
Lunch & Cruise (14:00)
Dinner & Cruise (22.00)
Dinner & Cruise élőzenével (19:00)
Duna Szimfonikus Koncert & Cimbalom Show
Orgona koncert - a leghíresebb áriákkal
Budapest fürdői
Zsidó örökség túra
Hajózási élmény a Dunán

Dinner and Cruise

Budapest több arcú város. A város lüktetése estére egy kicsit nyugovóra tér, felgyulladnak a fények és egy új város lép ki a szürkületből. A Hungária Koncert Kft. e programja azon vendégek számára készült, akik szeretik az élőzenét, és szívesen fogyasztanák el vacsorájukat romantikus hangulatban. A 1,5 órás hajókázás keretében egy kifogástalan svédasztalos meleg vacsorával várják. 1,5 órás hajókázásuk egy köszöntő itallal kezdődik, melyet légkondicionált, illetve fűtött hajókon szolgálnak fel a vendégeknek. A köszöntőitalt követően svédasztal várja a program résztvevőit, amelyet Magyarország egyetlen Gault Millau-díjas szakácsa, Klöter Gregor-Grex készít.

További információ és foglalás:
Hungária Koncert Kft.
1053- Budapest, Zrínyi u. 5.
061 317 2754, 06 1 317 1377
www.hungariakoncert.hu

Kossuth Múzeumhajó

A közel 100 esztendős Kossuth gőzhajó az egyetlen eredeti formájában fennmaradt termes személygőzös Magyarországon. A hajó fedélzetén a hajózás számos érdekes relikviáját bemutató kiállítás várja a látogatókat. Megtekinthető a hajó teljes egészében megmaradt gőzgépe és lapátkereke, sőt: még a hajó "szervokormánya", a gőzműködtetésű kormányszerkezet is.

A hajó története

A Kossuth gőzhajó 1913-ban épült az Újpesti Ganz-Danubius hajógyárban, a Magyar Királyi Folyam-tengerhajózási Rt. részére "Ferdinánd Főherceg" néven. A Habsburg-ház trónfosztását követően, 1919-ben a "Rigó", majd 1930-ban a "Leányfalu" nevet kapta. Használati jellegét tekintve kofahajó volt: Mohácsról szállította fel az árusokat a nagyobb városokba. A második világháborúban, 1944 végén, a német csapatok visszavonulása során Ausztriába került. Kétévi fogság után tért haza, 1947 tavaszától a Magyar-Szovjet Hajózás Rt. tulajdona volt. 1953-ban Újpesten átépítették pakurafűtésesre, ekkor kapta meg jelenlegi felépítmény-elrendezését is. 1955-től a Magyar Hajózási Rt. tulajdona lett. 1976-ban kivonták a forgalomból, majd hosszú ideig csak lakó-, illetve étkezőhajó volt Újpesten, a Folyamhajózási Üzemigazgatóságnál. 1984-től kezdődött első felújítása és múzeumhajóvá történő átalakítása, amelynek befejezése után, 1986 októberében adták át a közönségnek. A hajó ezt követően ismét jelentős felújításon esett át, így nyerve el - sokak szerint - valaha létezett legszebb formáját. Első körben, 2003-ban a belső terei szépültek meg, 2008-ban pedig a hajó teljes acélszerkezetét és vízvonal alatti részét cserélték ki a komáromi hajógyárban: így már szerkezetileg is méltó múzeumi hangulatot árasztó belső tereihez és lépcsőkkel tagolt szintjeihez.

További információk:
Kossuth Múzeumhajó
1052 - Budapest
Vígadó téri hajóállomás, 2. számú ponton

+36 (1) 411-0942
venhajo@europahajo.huESZKÖZÖK:   Nyomtatható verzió      

Bookmark and Share
Copyrigth © 2010 Hungaria Concert Kft. Készítette: Szántó Gyula