Magyar - English   
Lajta emlékév 2011
LAJTA/Leitha története
A monitor hajók története az Osztrák-Magyar Monarchiában
Lajta monitor felújítása
„Zoltán Gőzös” Közhasznú Alapítvány
Neszmélyi Hajóskanzen
A Hadtörténeti Intézet és Múzeum
Képek
Hajózási élmény a DunánProgram kereső

Kezdete:  Naptár
Vége:  Naptár
Programok

Folklór előadások
Lunch & Cruise (14:00)
Dinner & Cruise (22.00)
Dinner & Cruise élőzenével (19:00)
Duna Szimfonikus Koncert & Cimbalom Show
Orgona koncert - a leghíresebb áriákkal
Budapest fürdői
Zsidó örökség túra
Neszmélyi Hajóskanzen

A Zoltán Gőzös Közhasznú Alapítvány jelenleg nyolc muzeális értékű veterán hajót kezel, ebből öt, a Neszmély, a Petőfi, a Vöcsök, a Zoltán, valamint a Lajta állomásozik a szigetekkel határolt Szent Ilona öbölben.

A hajóskanzen 2002-ben jött létre Benkő Ferenc, Neszmély akkori polgármestere és Sztankó Attila, az Európa Rendezvényiroda tulajdonosa véletlen, de talán sorsszerű találkozásának alkalmából. Az Európa hajó egyik neszmélyi kikötése alkalmából ugyanis a polgármester elmondta: szeretné felkutatni a Dunán egykor működő vízimalmok egyikét. Sztankó Attila pedig már ekkor fontolgatta, hogy a Mahart kiszolgált, árverésre kerülő hajói közül megóvásra vásárolna egyet. A közös érdek végül pillanatok alatt közös megegyezést szült, mely után nem sokkal a Petőfi és a Neszmély már ki is köthetett a Szent Ilona öbölben.

Muzeális értékek az utókornak

A Hajóskanzent a Zoltán Gőzös Közhasznú Alapítvány tartja fenn , amelynek célja, hogy a magyar hajózás történetének legfontosabb részét képező, már üzletszerűen és gazdaságosan nem működő hajókat korhű állapot megőrzésével vagy helyreállításával megmentse az utókornak, továbbá a muzeális jelentőséggel nem bíró, de kortörténeti jelentőségű hajókat és hajózási kiegészítő tárgyi emlékeket megőrizze, és közkinccsé tegye. A skanzen hajói közül három szinte állandó jelleggel Budapesten tartózkodik. A Sopron, a Debrecen és a Kossuth Múzeumhajó a fővárosban várja a látogatókat.

Hajók Neszmélyben

Az 1869-ben épült Zoltán nevű lapátkerekes vontatógőzös, jelenleg a legöregebb fellelhető dunai gőzhajó, és mint ilyen jelentős műszaki és muzeális értékkel rendelkezik.. Az eredetileg Neue Donau névre keresztelt hajó 400 lóerős motorjával eredetileg 400-600 tonna terhelésű uszályokat vontatott. Majd csaknem százesztendei szolgálat után Százhalombattára került, ahol a Duna Menti Hőerőmű evezős csónakházaként, illetve klubházaként üzemeltette a kilencvenes évek végéig. 2004-ben elhasznált, gondozatlan állapotban került a Neszmélyi Hajóskanzenbe.

Zoltán gőzös

1871-ben épült a Lajta monitor, mely az Osztrák-Magyar Monarchiában lezajlott dicső csaták után, évekig szállítóhajóként szolgált a Folyam- és Kavicskotró Vállalatnál. Végül a Hadtörténeti Múzeum jóvoltából került Neszmélybe. 2010. augusztus 20-i újjáavatása után múzeumhajóként működik.

A Neszmélyi Hajóskanzen harmadik legöregebb hajója az 1918-ban épült Petőfi, egy Ferencz Ferdinánd Főherczeg osztályú lapátkerekes gőzös. A gőzhajók egykor rendszeresen láthatóak voltak a Dunán, de a Petőfi gőzös selejtezése és sikertelen felújítási kísérlete óta nincs működő gőzhajó Magyarországon.

Az Óbudai Hajógyárban épült 1957-ben a Neszmély (eredeti nevén Bakony) a MAHART részére. 1947 és 1959 között ebből a szovjet tervezésű sorozatból összesen 108 darab készült, egy Bulgáriának, egy Magyarországnak, a többi a Szovjetuniónak. Alig 15 esztendei aktív szolgálat után műhelyhajóként üzemelt végső leállításáig. 2004-ben a Hajóskanzen gazdatelepülésének tiszteletére kapta a Neszmély nevet. A hajó jelenleg a skanzen területén szálláshelyként funkciónál, emeletes ágyain egy teljes iskolai osztálynak helyet tud biztosítani.


Neszmély

A hajóskanzen legfiatalabb hajója a Vöcsök, 1977-ben került Magyarországra a MAHART kötelékébe, és többségében a Budapest-Bécs-Budapest útvonalon teljesített szolgálatot. 2003-ban a futott üzemóra alapján a felújítását költségesnek találták ezért a MAHART kiselejtezte. 2005-ben az üres hajótestet az Alapítványnak ajándékozta, s most a Hajóskanzenben, a vízparton kiállítva tekinthető meg. Részleges felújítása után, belsejét az alapítvány előadóteremként szeretné hasznosítani.


Vöcsök
ESZKÖZÖK:   Nyomtatható verzió      

Bookmark and Share
Copyrigth © 2010 Hungaria Concert Kft. Készítette: Szántó Gyula