Magyar - English   
Lajta emlékév 2011
LAJTA/Leitha története
A monitor hajók története az Osztrák-Magyar Monarchiában
Lajta monitor felújítása
„Zoltán Gőzös” Közhasznú Alapítvány
Neszmélyi Hajóskanzen
A Hadtörténeti Intézet és Múzeum
Képek
Hajózási élmény a DunánProgram kereső

Kezdete:  Naptár
Vége:  Naptár
Programok

Folklór előadások
Lunch & Cruise (14:00)
Dinner & Cruise (22.00)
Dinner & Cruise élőzenével (19:00)
Duna Szimfonikus Koncert & Cimbalom Show
Orgona koncert - a leghíresebb áriákkal
Budapest fürdői
Zsidó örökség túra
„Zoltán Gőzös” Közhasznú Alapítvány

A Zoltán Alapítványt 2004 tavaszán az Európa cégcsoport tulajdonosai és Neszmély Község Önkormányzata közösen hozták létre. A közhasznú alapítvány célja a magyar folyami- és tengerhajózás emlékeinek, kulturális értékeinek felkutatása, megőrzése és a nagyközönség részére történő bemutatása. 2005-ben az Alapítvány tevékenysége elismeréséül, elnyerte a Podmaniczky Díjat.

Jelenleg nyolc muzeális értékű veterán hajót kezel, melyek közül öt a Neszmélyen kialakított Hajóskanzenben tekinthető meg, kettő az év nagy részében Budapest állomásozik, illetve 2006. július 1-jétől a Közlekedési Múzeummal kötött szerződés alapján, a KOSSUTH Múzeumhajó szakszerű üzemeltetéséről is gondoskodik.

Fotó:Kováts Zsolt

Az Alapítvány kezdettől fogva szorosan együttműködik azokkal a magyarországi civil társadalmi szervezetekkel, amelyek nem csak fontosnak érzik a hajózás ügyét és a régi hajók - mint felbecsülhetetlen értékű ipartörténeti emlékek - megmentését, hanem tenni is hajlandóak érte. (Magyar Hajózási Országos Szövetség - MAHOSZ -, Magyar Hajózásért Egyesület, Magyar Tengerészek Egyesülete, Magyar Duna - tengerhajózásért Alapítvány, TIT Hajózástörténeti,- Modellező és Hagyományörző Egyesület). Jó kapcsolatot sikerült kialakítani a zebegényi Hajózástörténeti Múzeummal, és a Közlekedési Múzeummal is.

Az Alapítvány azt szeretné elérni, hogy hajóinak olyan szerepet találjon, hogy a köz szolgálata mellett el is tudják tartani magukat, tehát hosszú távon megtermeljék a fenntartási költségeiket. 2008. február 18-án az alapítók módosították az Alapítói Okiratot, amelyben az alapítvány addigi rövidített nevét "Zoltán Gőzös" Közhasznú Alapítványra bővítették, és az alapítvány célkitűzései közé felvették a hajós képzést, oktatást és vizsgáztatást.ESZKÖZÖK:   Nyomtatható verzió      

Bookmark and Share
Copyrigth © 2010 Hungaria Concert Kft. Készítette: Szántó Gyula